II część stwardnienie rozsiane, będzie o witaminach.
I część na temat diety w SM- stwardnienie rozsiane pod linkiem: https://mikjafaszcza.pl/i-czesc-wplyw-diety-na-stwardnienie-rozsiane/
SM – Stwardnienie Rozsiane jak ważna jest dieta
Jak wiadomo od dawna, odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa każdego zdrowego trybu życia.
Bez względu na aktualny stan zdrowia, kluczowe jest dbanie o odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym niezbędnych witamin. Jednak równie ważne jest zachowanie różnorodności w komponowaniu posiłków, aby codziennie korzystać z różnorodnych smaków i korzyści płynących z różnych składników odżywczych. Dla mnie dieta to nie tylko element dbałości o zdrowie, ale również radość ze smakowania różnorodności każdego dnia.
Witamina B12 ( kobalamina)
To bardzo ważna witamina, ma wpływ na układ nerwowy, anemię oraz apetyt. W badaniach odkryto wpływ na Alzhemera, ma wpływ na zdrowie psychiczne oraz układ krwionośni.
Witamina B 12 jest rozpuszczalna w wodzie, więc ciężko ją przedawkować – co nie znaczy, że nie można- Więc ostrożnie.
Witamina E – tokoferol.
Jest to witamina dobrze tolerowana przez organizm, a bezpieczna dawka wynosi od 100 do 400 mg dziennie. Witamina E jest obecna w wysokojakościowych olejach jadalnych. Odpowiada za stabilizację błon komórkowych, które otaczają wszystkie komórki ciała. Głównym składnikiem tych błon jest właśnie witamina E, która skutecznie przeciwdziała ich utlenianiu. Niestety, w przypadku większej ilości witaminy E może dojść do tworzenia kompleksów z cząsteczkami kwasu arachidonowego, co wywiera stabilizujący wpływ na błony komórkowe.
Przykładem produktu spożywczego bogatego w witaminę E, zawierającego około 400 mg na 100 g, jest:
nasiona słonecznika. Oto świetne źródło tej witaminy, które można łatwo włączyć do codziennej diety.
-
Nasiona słonecznika: Oto świetne źródło tej witaminy, które można łatwo włączyć do codziennej diety.
-
Migdały: Migdały to smaczne i zdrowe orzechy, które dostarczają witaminy E. W 100 g migdałów znajduje się około 25 mg witaminy E.
-
Olej z kiełków pszenicy: Olej z kiełków pszenicy jest kolejnym skarbem tej witaminy. Zawiera około 136 mg witaminy E w 100 ml. Witaminy E w oleju z kiełków pszenicy mogą się różnić w zależności od marki i sposobu przetwarzania. Jednak ogólnie rzecz biorąc, średnia zawartość witaminy E w oleju z kiełków pszenicy wynosi około 100 mg do 150 mg na 100 ml. Warto jednak sprawdzić etykietę danego produktu, aby uzyskać dokładne informacje o zawartości składników odżywczych
W Stwardnieniu Rozsianym – SM, tworzenie się kwasu arachidonowego, nie wpływa korzystnie na stan chorobowy, dlatego nie wolno go przedawkowywać.
Zawartości witaminy E w niektórych produktach spożywczych.
( w mg na 100 g produktu).
- Masło 2,2 mg
- Margaryna zwykła 10 mg
- olej lniany 2,1 mg
- oliwa 12 mg
- olej kukurydziany 31 mg
- olej krokoszowy 35 mg
- olek słonecznikowy 56 mg
- orzechy laskowe, migdały 26 mg
- orzechy ziemne 10 mg
Tak po kolei mogę rozpisać każdą witaminę, wiec napiszę po trochu.
Witamina C- kwas askorbinowy:
Działa przeciw utleniająco, rozpuszczalna w wodzie. Nasz organizm nie produkuje jej wiec należy dostarczać ją z pożywieniem. Główne źródło witaminy C, to produkty roślinne np. papryka, ziemniaki.
- Najwięcej witaminy C jest w owocu dzikiej róży aż 1000 mg/ na 100 g produktu,
- ziemniakami mają 17 mg / na 100 g produktu,
- papryka 139 mg./ na 100 g produktu,
- Pomarańcza 50 mg/na 100 g produktu,
- pietruszka 165 mg/ na 100 g produktu,
- jabłka, brzoskwinia, banan 10-12 g/na 100 g produktu,
Nieszkodliwa dawka witaminy C to max. 1000 mg/ dziennie. Zwiększenie witaminy prowadzi np. do biegunek.
W Stwardnieniu rozsianym Witamina C, wspomaga proces zakwaszenia moczu, dzięki temu bakterie mniej się rozwijają, co ogranicza rozwój infekcji dróg moczowych.
Ważną witaminą jest Karotenoidy, odpowiadają za antyoksydację organizmu.
Karotenoidy występują w pożywieniu np. w odmianach:
- β-Karoten – w marchwi i ciemnozielonych warzywach
- Zeaksantyna – kukurydza
- Luteina – jarmuż, kapusta włoska, szpinak, roszpunka
- Likopen – pomidory, papaja i grejpfrutach
Zalecam spożywania tych produktów w formie rozdrobnionej, gdyż organizm nasz lepiej przyswaja.
Witamina D
Witamina D pełni kluczową rolę w wchłanianiu wapnia, jednak najlepiej jest ją pozyskiwać w naturalny sposób poprzez aktywność na świeżym powietrzu, zwłaszcza podczas słonecznych dni. Promienie słoneczne nie tylko sprzyjają produkcji witaminy D, ale również korzystnie wpływają na nastrój, co może być szczególnie ważne w przypadku stanów depresyjnych. Jeśli jednak warunki pogodowe czy choroba uniemożliwiają regularne przebywanie na dworze, rozważ suplementację witaminy D jako wsparcie dla zdrowia.
Zalecana dawka witaminy D z suplementów może zależeć od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, stan zdrowia i ekspozycja na słońce. Ostateczna decyzja powinna być podejmowana indywidualnie, a najlepiej skonsultować się z lekarzem, aby dostosować dawkę do swoich potrzeb.
W wielu przypadkach zalecane dzienne spożycie witaminy D z suplementów wynosi około 600-800 IU (jednostek międzynarodowych) dla dorosłych. Jednakże, warto pamiętać, że normy te mogą się różnić w zależności od kraju i organizacji zdrowotnej.
Ważne jest również monitorowanie poziomu witaminy D we krwi, co pozwoli dostosować dawkę suplementu do indywidualnych potrzeb. Dlatego też, przed rozpoczęciem suplementacji, zawsze warto skonsultować się z lekarzem.
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy to tzw. substancja resztkowa. Wydalane są wraz z kałem. Te substancje resztkowe są jednak nam potrzebne, odpowiadają za prawidłową pracę jelit i regulują wypróżnianie, a jak wiadomo zaparcia są częstym problemem osób chorych na Stwardnienie rozsiane- SM. Spożywanie produktów bonnikowych, sprawia że żołądek jest dłużej syty, czy dłużej żujemy, tym lepiej. Substancje resztkowe. korzystne są dla osób cukrzycowych, gdyż zmniejszają i opóźniają wchłanianie cukru z jelita. kał, jest miękki.
Polecam błonnik w postaci płatków owsianych, fasole oraz owoce bogate w pektyny.
Jeśli dotychczas nie stosowałeś w pokarmów z zwiększona zawartością błonnika, w początkowej fazie mogą pojawić się wzdęcia. W jelicie grubym błonnik jest częściowo rozkładany, przez bakterie, które mogą powodować pojawianie się gazów. Błonnik przyswajany w odpowiednich ilościach, reguluje wypróżnienie, a nie przeczyszcza. Należy pamiętać spożywając błonnik, nasza dieta musi mieć odpowiednia ilość płynów.
- Zalecam spożywanie pieczywa pełnoziarniste
- Płatki owsiane
- Karczochy
- Kukurydza
- Mąka kukurydziana
- Mąka żytnia
- Otręby
- Orzechy
- Wiórki kokosowe

reklama
Zalecenia dietetyczne:
- Jedź tylko, gdy odczuwasz głód
- jedź powoli, żuj długo ( ma korzystny wpływ na sytość w żołądku oraz zapobiega próchnicy, gdyż wydziela się więcej śliny)
- Jedz z przyjemnością, delektuj się posiłkiem
- Dbaj aby dieta była urozmaicona, dzięki temu nie będą Tobie potrzebne suplementy diety.
- Nie przesadź z błonnikiem, nie można go spożywać w każdym posiłku dlaczego ( link powyżej)
- Jedz o stałych porach
- Nie objadaj się przed snem
W Stwardnieniu rozsianym dodatkowo należy zadbać w diecie o:
- osoby, które muszą samemu sobie gotować, niech gotują potrawy proste i szybkie do przyrządzenia, by mniej pochłaniały energię, aby się nie przemęczyły bo wpływa to niekorzystnie na chorobę.
- talerz jeszcze ma jedzenie, a czujesz już się syty, nie jedz.
- Nadwaga nie jest wskazana bo obciąża i tak słabe stawy, mięśnie i więzadła.
- Ogranicz spożywanie tłuszczów do 60 g dziennie – zwłaszcza zwierzęcych i utwardzonych.
60 gramów tłuszczu to mniej więcej:
- Około 5 łyżek stołowych oleju roślinnego.
- Około 2 i 1/2 dużych łyżek masła.
- Około 3 małych słoików jogurtu greckiego o zawartości tłuszczu.
Pamiętaj, że to są przybliżone wartości, a rzeczywista zawartość tłuszczu w produktach może się różnić w zależności od marki i rodzaju produktu.
- Unikaj tłustych wyrobów
- Ogranicz śmietanę, masło, tłuste sery
- Unikaj produktów zawierających tłuszcze utwardzone np. wypieki cukiernicze, drożdżówki itd.
- Nie spożywaj produktów wysoko przetworzonych np. pasztet, taniej wędliny, kiełbas, serdelki…
- Zalecana jest dieta mleczno-wegetariańską ( dużo warzyw i owoców, jeśli masz problem z trawieniem białka oraz laktozy należy mleczne ograniczyć lub usunąć po konsultacji z dietetykiem).
- Warzywa ugotowane aldente
- Nabiał z niską zawartością tłuszczu – ale nie 0!!! najlepiej 1,5 %
- Do wzbogacenia smaku potraw dodawaj nasiona, świeże zioła, przyprawy korzenne oraz orzechy.
- Minimum 2 razy w tygodniu spożywaj rybę
- Maksymalnie 2 razy w tygodniu mięso
- Ogranicz jajka i produkty z jajkiem produkowane- na rynku można zakupić np. makaron bez jajek…..
- Niewskazana jest mąka pytlowa!!!
- Niewskazany alkohol oraz cukier !!!
- Pij dużo ale w małymi łyczkami, wtedy komórki naszego organizmu się nawadniają. Wskazane jest picie różnych produktów, NIE sama woda. np. woda, herbatki ziołowe, owocowe, rozcieńczone soki owocowe i warzywne( zalecana max. jedna szklanka soków).
To nie koniec tematu…
Zapraszam do komentowania oraz zadawania pytań, nawet na tematy inne.